Το όνομα "Σπαρτιά" - Spartia Kefalonia Greece - Our Village

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Ιστορικά
 
 
 
 
 
 
 
 

Η ονομασία "Σπαρτιά"

Σπάρτο στα αρχαία Ελληνικά -στα λατινικά «spartum»- είναι το σχοινί το οποίο παράγεται από το ομώνυμο θαμνοειδές φυτό. Ίσως ο αμπελώνας του Βεζούβιου, όπου και υπήρχε αυτό, πέραν από τους περίφημους οίνους με τις πολλές ονομασίες προέλευσης, να διαθέτει στο ιστορικό του, μια προέλευση ονομασίας.
Από τους άγριους θάμνους κυριαρχούν τα ΣΠΑΡΤΑ και ακολουθούν οι σκίνοι και οι μυρτσίνες.

Οι παλαιοί λένε ότι από το κάστρο του Αγίου Γιωργίου στα Τραυλιάτα φαινόταν από μακριά κάτι να λαμπιρίζει. Ήταν η λάμψη της εικόνας της Παναγίας μέσα στα "σπάρτα". Για αυτό το λόγο αργότερα ο οικισμός ονομάστηκε έτσι.To "Σπάρτο" το σήμα κατατεθέν του Χωριού μας απ' όπου πήρε και το όνομα το χωριό και ο σύλλογός μας.


......................................................................................................................................
Σπάρτο – Spartium junceum
Ανήκει στην οικογένεια Leguminosaeκαι είναι θάμνος ύψους 1-3μ. Έχει πολυάριθμα όρθια, σχοινόμορφα κλαδιά. Τα φύλλα είναι αραιά, μικρά (1-3 εκ.), λογχοειδή και εύπτωτα. Τα άνθη είναι αρωματικά και διατάσσονται σε ακραίους βότρεις. Έχουν σωληνοειδή κάλυκα, με πέντε πολύ μικρούς οδόντες και κίτρινα, ψυχόμορφα άνθη μήκους 2 εκ. Ο καρπός (χέδρωπας) είναι επίπεδος και τριχωτός. Απαντάται σε θαμνώνες των χαμηλών υψομέτρων.

 
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού